Friday, 19 July 2013

Cendawan Goreng (Fried Mushroom)

Bulan puasa baru teringin nak makan cendawan goreng. Tapi kat rumah sini, cendawan goreng ni selalu dibuat kerana anak-anak memang suka makan cendawan. Cendawan sup, Cendawan dalam pasta. Nanti saya post cara nak buat cendawan sup from scratch.








Bahan-bahan:

Cendawan putih (cari yang segar)
Serbuk goreng kentucky (serbuk yang paling best)
1 biji Telur dipukul supaya gebu sedikit
optional lada hitam







Cara Memasak:


  1. Cuci cendawan. Tak perlu potong/siat. jika terlampau besar bolehlah disiatkan supaya saiz sederhana.
  2. Toskan biar kering.
  3. Celupkan cendawan ke dalam telur kemudian golekkan di dalam tepung. 
  4. Goreng di dalam minyak yang telah panas.
  5. Angkat setelah masak.
  6. Jika suka black pepper, toskan cendawan goreng dengan black pepper.


Cicah cendawan dengan sos cili thai. Sedaaaaaap! Tapi makan ngan nasi pun sedap. Lepas goreng tu terus makan, jangan tunggu lama, nanti lembik dah tak ranggup.




Senangkan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...