Wednesday, 22 January 2014
Mieng Kham Pembuka Selera
Siapa suka makan Mieng Kham?
Kalau pergi ke Thai Restoren harus makan ini appetizer, pembuka selera.
Bahan-bahan untuk Sos Manis
1 keping gula Nisang
Sepotong kecil halia
2 biji bawang merah
Sepotong kecil lengkuas
3 cm belacan
Sos ikan
Cara membuat Sos
1. Rebus 2 cawan air sehingga mendidih dan kemudian masukkan gula nisang.
2. Rebus sehingga gula hancur. Biarkan sejuk.
3. Bakar kesmua bahan bahan lain. Kemudian kisar hingga lumat.
4. Masukkan bahan yang telah dikisar kedalam air gula nisang.
5. Panaskan. Biarkan mendidih sekejap. Padamkan api.
Bahan-bahan :
Udang kering
Kacang tanah
Kelapa parut
Limau nipis
Bawang merah
Cili padi
Halia
Udang, kacang tanah, kelapa parut di goreng tanpa minyal
Limau nipis, cili padi, halia dan bawang merah dipotong halus
Cara Makan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment