Wednesday, 17 July 2013

Roasted Chicken

Roasted Chicken



This is our all time fav at home. Roasted Chicken ni soft, juicy and tender.  Senang je nak masak. Marinate chicken tu penting tapi yang batkan chicken ni sedap ialah cara memasak.


Bahan-bahan:

Seekor Ayam sederhana 
2 biji bawang besar (potong dadu besar)
4 biji bawang putih (kupas dan ketuk) 
Rosemary (lagi sedap jika fresh)
Butter/Olive oil
Carrot
Potato






Cara Memasak:

1) Gaulkan keseluruh ayam dengan butter/olive oil, rosemary dan garam. Jika suka boleh letak lada hitam.
2) Masukkan bawang putih dan bawang besar ke dalam ayam. Cucuk dengan lidi untuk menutup (tak buat pun tak pe.
3) Suhu oven 200 celcius. Jangan guna KIPAS oven. Panaskan dulu oven selama 10 minit. Kemudian masukkan ayam. 
4) Selepas 1 jam, masukkan carrot, potato, bawang besar (jika masuk terlalu awal nanti sayur dah lembik tapi ayam belum masak.
5) Bakar lagi 1 jam (ikut kebesaran ayam)


Senangkan!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...