Bahan-bahan:
Bahan A:
1 ekor ikan bawal / ikan kerapu
1 biji telur
tepung jagung
Bahan B:
3 biji bawang putih
1 biji besar bawang besar (holland)
1 cm halia
1/2 tin kuib Nenas
1 Cili Bengala Hijau & Merah (potong dadu)
3 biji cili padi (optional)
5 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cuka
Tepung jagung
Cara memasak Bahan B: Kuah
1. Goreng bawang putih dan halia.
2. Masukkan bawang besar holland/kuning, cili belanga, nenas. (jika suka pedas masukkan cili padi yang dah diketuk)
3. Masukkan sos tomato, sos tiram dan cuka.
4. Kemudian masukkan setengah tin air nenas.
5. Biarkan seketika sehingga kuah masak.
6. Campur tepung jagung dengan air sehingga sebati. Masukkan ke dalam kuah tadi dan gaul seketika supaya kuah itu pekat.
7. Lepas dah siap, tutup api. biarkan dan siapkan bahan A iaitu ikan
Cara Memasak Bahan A: Ikan Bawal
1. Pukul telur.
2. Celup Ikan dalam telur sehingga rata dan gaulkan dalam tepung jagung.
3. Goreng dalam minyak panas.
4. Angkat dan tuangkan sos sweet sour ke atas ikan yang sudah di goreng.
**Tuang kuah ke atas ikan bila hendak dimakan, jika tuang terlalu awal nanti ikan tidak ranggup.
Cara memasak sama sahaja dengan masak chicken sweet sour.
Senangkan!
No comments:
Post a Comment